Siden min “opvisning” i F.T. Klubben i september 2015 hvor jeg var inviteret ud til at demonstrere brugen af platforme på hvalpeholdet, har jeg afholdt flere foredrag og dagskurser samt haft ene-timer i brugen af disse på jagthunde, end nogensinde før. Populariteten for brugen af platforme er stærkt opadgående for jagthunde. Og det synes jeg personligt er fantastisk.

Flere og flere oplever fornøjelsen ved, på en positiv måde, at træne deres hunde via frivillig adfærd til at få indlært elementer som kan volde problemer for mange. Og når folk opdager hvor simpelt det faktisk er, og hvor hurtigt det virker, så er det svært at finde argumenter for, ikke at bruge platforme hvor det giver mening. Jill

Jeg bliver ofte spurgt om jeg altid bruger platforme og til alle elementer i træningen af mine egne hunde. Og nej det gør jeg ikke. Jeg vurderer hver enkelt hund og hver enkelt element om det vil give mening at bruge platformen eller ej. Der er også stor forskel på, hvornår jeg introducerer platformen for hundene. Den ro og kontrol platformene automatisk giver kan være rigtig fint for de hunde som har det behov og som er klar til det, mens det for andre er bedre at vente. For mig er platforme et værktøj i værktøjskassen som jeg tager frem, hvis og når jeg skønner det nødvendigt.

Hvis populariteten fortsætter, så vil platformstræningen snart være en integreret del af træningen af vores jagthunde og i flere forskellige klubber. Trænerne vil være klædt på, til at hjælpe kursisterne med at bruge denne metode både i undervisningen, men også når de træner hjemme. En kæmpe gevinst ved dette, foruden at indlæringen lettes, er at der kommer fokus på den frivillige adfærd og belønningsbaseret hundetræning, som allerede er godt på vej men sagtens kan bruge et pust mere. Gennem årene har jeg nu været ude og holde foredrag og/eller kurser for stående, stødende og apporterende jagthunde og også i jagtforeninger hvor hunderacerne er blandede og meget forskellige. Heldigvis handler platformstræning ikke om valg af race, men om indlæring og det gør, at alle kan bruge det – uanset race, alder og iøvrigt brug af hunden.

Selv glæder jeg mig til, at mit nyeste skud på stammen, en lille F.T. springer skal på platform. Det skal hun ikke endnu, selvom hun er kommet på en som det ses på billedet. Billedet skulle bruges af et magasin der udgiver artikler om hundetræning. Men selve indlæringen er vi ikke startet på endnu. Hende her har nemlig bedst af at vente lidt har jeg vurderet så det gør vi bare 🙂